Pneumatika je tady a diety nezabírají. Co s tím?

Markéta pro Superbaba.cz, neděle 6. května 2012  6:09

Jak zhubnout? Zaručených návodů a diet už jsme četly snad stovky. Celý život chceme být štíhlé a jestli jsme některá měla to štěstí a nemusela se o hubnutí doteď zajímat, najednou se i nám, donedávna spíš hubeným, rýsuje kolem pasu parádní pneumatika. Co s tím?

1. Zahoďte, darujte nebo prodejte svou osobní váhu
Čísla vypovídající o vašich kilogramech nás zbytečně stresují. Běháme, cvičíme a přibíráme, jak je to možné? Známá věc: svaly jsou těžších než tuk a abychom se samy sobě líbily, potřebujeme se zbavit tuku a zároveň posílit svaly a vyrýsovat postavu. Důležité je se cítit dobře, čehož není nižší číslo na váze žádnou zárukou. Pokud nestačí pocit a potřebujeme se poměřovat, je skvělé zjištění, že se vejdeme do oblečení menší velikosti. Radost udělá i přeměření problematických partií. Máte břicho, zadek, stehniska? Hubněte na centimetry.

2. Přidejte pohyb
Nedá se svítit, metabolismus už není tak rychlý, jako býval. Ubylo pohybu kolem dětí a domácnosti, zato však máme víc času samy na sebe.  Bez pohybu se tuku nezbavíme. Pomůže nám nejen od špeků, ale i k lepší náladě a kondici. Řekla bych, že s pohybem je to podobné, jako s módou. Když jsme si dokázaly najít svůj módní styl, najdeme si i pohyb, který k nám patří a který nám vyhovuje.

Je možné, že stejně jako styl oblékání měníme s věkem, podobné je to s náším sportováním. Na minisukně zapomeneme stejně jako na dříve oblíbený aerobik. Vhodná je jízda na kole, procházky, nordic walking, tanec, jóga, pilates, plavání, případně i běh pokud je opravdu pomalý a dokážete si při něm povídat s kamarádkou. Pro spalování tuků totiž nepotřebujete trhat rekordy, ale udržovat tepovou frekvenci okolo 130 tepů za minutu.

3. Změňte skladbu stravy
Ačkoliv máme pocit, že máme už za ta léta jasno v tom, co je a není zdravé, je právě skladba častým kamenem úrazu. V supermarketech nestačí sledovat potraviny v akci, ale především jejich složení. Sladké smíme jen občas a na chuť , ale ne místo hlavního jídla, porce o něco zmenšíme (říká se, že o třetinu). V žádném případě nespoléháme na jakoukoliv "dietu", která nám cokoliv zakazuje.

Slyšely jsme to snad už milionkrát: ráno můžeme celozrnný chleba s čímkoliv rozumným a třeba rajčetem, jogurt s müsli, čaj, džus, ke svačině ovoce, k obědu maso, zeleninu a brambory či rýži, k svačině něco podobného jako k snídani a k večeři podobné složení jako k obědu, s větším poměrem zeleniny a méně masa a přílohy (nikoli žádnou). Když jdeme spát až kolem půlnosti, můžeme sníst klidně krajíček chleba ještě v deset večer.

4. Líná střeva
Líná střeva provázejí úporné zácpy. V diskusích na internetu si hubnoucí padesátnice právě na zácpy nejvíc stěžují. Přitom příčina je jasná: myslíme si totiž, že zhubneme, když budeme míň jíst, jenomže zdravé tělo s námi nesouhlasí. Učí se naopak hospodařit s čím dál menším přijmem, takže je nasnadě, že hubnutí je zanedbatelné, zato nemáme dost energie k pohybu, který střeva potřebují a zároveň zlenivějí i proto, že jim posíláme málo jídla ke zpracování a málo je zaměstnáváme.

Jak z toho ven? Zas nic nového pod sluncem: dost vlákniny, přiměřeně tekutin a trochu "práce" poslat střevům ideálně klidně každé dvě hodiny. Všechny kamarádky, které zhubly pod dohledem odborníků, se shodly, že zpočátku si nemohly zvyknout na to, že prakticky pořád jedly. "Snědla jsem toho za den daleko víc než předtím, bylo docela těžké si zvyknout," řekla mi například Simona, která shazovala kila pod dohledem známé televizní doktorky Kateřiny Cajthamlové.

5. Zdraví především
Dřív než začnete shazovat centimetry kolem pasu, přesvěčte se, že máte v pohodě krevní tlak, klouby, štítnou žlázu, zkrátka, že jste zdravá. A pokud máte jakékoliv zdravotní potíže, nevzdávejte to. Poraďte se se svým lékařem a přizpůsobte redukční režim svým problémům.

Nejčastější důvody proč tloustnou ženy

a) V průběhu těhotenství přiberou víc než 20 kg, které po porodu nedokážou shodit (nedostatek fyzické aktivity, nekojí, dojídají po dětech, konzumují sladkosti, málo spí, ztrácejí motivaci o sebe pečovat).

b) S postupujícím věkem se jim zhoršuje hormonální regulace (vliv dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce, nedostatek esenciálních látek např. kvalitních bílkovin, jódu, vitaminu D a stopových prvků).

c) Podléhají stresu a frustraci a kompenzují to nevhodnými potravinami a stimulanty (mlsají sladkosti, nesnídají, pijí slazené nápoje a kávu s mlékem).

d) Podřídí se způsobu stravování svého partnera, který vyžaduje masitou stravu bez zeleniny a ovoce.

e) Drží praštěné diety doporučené kamarádkami či publikované v lifestylových časopisech, danou dietu dodržují 2 týdny a pak rezignují.
Konzumují „zázračné“ přípravky na hubnutí místo aby problém řešily komplexně.

f) Nepochopily, že v průběhu dospělosti klesá potřeba příjmu energie, tudíž je na místě snižovat příjem a zvyšovat kvalitu stravy.

g) Nepřipustily si, že pravidelná fyzická aktivita je velmi důležitá i pro ženy a to po celý život.

h) Trpí (často aniž by to věděly) sníženou činností štítné žlázy. (Tento jev lze sledovat po celém světě a není vyloučeno, že negativní vliv zde hraje hormonální antikoncepce.)
Zdroj: Svět zdraví - síť poraden



Komentáře provozovány na systému Disqus