Menopauza přináší ženskou moudrost

Markéta pro Superbaba.cz, čtvrtek 28. června 2012  8:40

Poslední menstruace v životě se blíží. Nevíme kdy přesně to bude, jestli za rok, za pět nebo už příští měsíc. Některé kamarádky už vědí a mluví o nesnesitelných náladách, návalech i o kilech navíc. Jaká je pravda o menopauze?

1. Milenka vs moudrá matrona

Postmoderní západní společnost vnímá ženu především z úhlu erotického. Celá řada jiných kultur si naopak žen po menopauze velmi váží. "Koneckonců i babička Boženy Němcové, které bylo reálně v té době něco přes padesát, se těšila značné úctě," říká psychogynekoložka Helena Máslová a dodává, že by se jí moc líbilo, kdyby se archetyp moudré matrony podařilo víc prosadit na úkor přeceňovaného archetypu milenka. Ženská moudrost je totiž podle ní přesně to, co tato společnost naléhavě potřebuje, zatímco kult věčného mládí je dobrý leda tak pro reklamní průmysl.

2. Čas a odvaha na sny

Konečně končí dlouhé a vyčerpávají období role milenky a matky. Konečně získáváme prostor samy pro sebe a můžeme se vydat na dobrodružnou pouť hledání vyšších rozměrů života. Často teprve klimakterické ženy naleznou odvahu pustit se do plnění svých odsunutých přání a zapomenutých snů.

3.  Sex bez ochrany

Po "přechodu" si můžeme užívat dosyta nechráněného sexu, experimentovat a hrát si. I když... občas se i v dnešní společnosti objeví biblická Anna s šedými vlasy, která spontánně otěhotní hluboko po padesátce. Reprodukční funkce ženského těla jsou někdy tajemné a nevypočitatelné.

4. Sebevědomí nás přenese

Psychika je v období "přechodu" zranitelnější, asi jako v pubertě. Pokud jsme ale byly spokojené ve svém ženském těle a naplnily své reprodukční instinkty, jsme sebevědomé, dobře se adaptujeme a nechybí nám odvaha stárnout... , pak bychom měly být v pohodě. Vstup do období stáří, který bohužel naše kultura spojuje s menopauzou (i když fakticky je mezi "přechodem" a obdobím senia více než desetiletý rozdíl), by nás neměl stresovat.

5. Praktické výhody

Nespornou praktickou výhodou menopauzy je lepší komfort, kdy nemusíte počítat dny, abyste si správně vybrala dovolenou a pokud si chcete jít zaplavat, můžete kdykoliv. Nezanedbatelným bonusem jsou peníze ušetřené za tampony a vložky, řekněme minimálně tisícovka ročně k dobru.

6. Závažné potíže nehrozí

Obavy z potíží jsou často zveličované. Podle MUDr. Máslové neprovází fyziologicky probíhající přechod žádné větší zdravotní obtíže. Většina žen sice mírně přibere, aniž by změnily stravovací návyky, ale zase mají na sebe víc času, jak na úpravu jídelníčku, tak na pohyb. Klesá možná libido, což sebevědomou ženu nerozhodí. Snad mohou trochu obtěžovat návaly horka a pocení, ale brzy odezní. A pokud vás gynekolog před menopauzou upozorňoval na myomy, tak pro vás máme dobrou zprávu: budou samovolně změnšovat až zcela vymizí.

7. Antikoncepce jako přítěž

Pokud jste brala léta antikoncepci, možná vás přechod čeká dřív, než ženy, které se početí chránily jiným způsobem. "Bohužel ženy s řízenou hormonální reprodukcí mají oprávněně také vyšší stres z karcinomu prsu, než měly jejich matky a babičky a může je častěji trápit štítná žláza a s tím spojená únava," upozorňuje gynekoložka Máslová.

8. Zapomeňte na umělý estrogen

Narozdíl od vašeho gynekologa, na něhož "valíte" své návaly, světová zdravotnická organizace (WHO) hormon estrogen jako pomocník v klimakteriu  nedoporučuje. V USA je jeho předepisování dokonce zakázáno a povolenou indikací je pouze stav po hysterektomii. Místo prášků můžete vyššímu komfortu pomoct stravou bohatou na nasycené tuky a jednoduché cukry, které ovlivňují metabolismus pohlavních hormonů. Protože hormonálně aktivní je také naše tuková tkáň, neměly bychom být moc hubené, ale ani moc tlusté.

9. Omezte mléko a cukr

Pokud vyměníme průmyslově vyráběné potraviny s dlouhou trvanlivostí za stravu bohatou na ovoce, zeleninu a jiné plnohodnotné potraviny, zaznamenáme výrazné zlepšení zdravotního stavu. "Základem je omezit rafinovaný cukr, moučné a mléčné výrobky. Mléko nahraďte sojovým," radí psychogynekoložka. Při krvácení radí jíst potraviny bohaté na mangan: ovoce (zejména ananas), zeleninu, ořechy a semena. Na mangan je také bohatý černý čaj. Pro správnou syntézu hormovů je nutný dostatek esenciálních mastných kyselin- ideálně v olivovém oleji. Ženám, které mají problémy s myomy doporučuje makrobiotickou dietu. "Převážná většina žen, které léčí své myomy prostřednictvím diety, se zbaví bolestí a silného krvácení během tří až šesti měsíců po zahájení diety," tvrdí.

10. Superbaby, hýbejte se

Stejně důležitý jako dobrá strava, je i přirozený pohyb. Dnešní ženy jsou ve věku kolem padesátky velmi krásné, pěstěné a aktivní. A ty, které jen sedí s ovladačem na gauči a lékař jim co chvíli připisuje další položku do seznamu diagnózy? Ty by si měly uvědomit, že největším nepřítelem je pasivita a rezignace. Přitom i ony mohou být superbaby!



Komentáře provozovány na systému Disqus