Díky intuici jsme všechny čarodějky. Věříte kartářkám?

Markéta pro Superbaba.cz, sobota 26. května 2012  21:05

Každá žena je čarodějka, řekla mi kartářka. "Každá má totiž intuici, empatii, vytříbené pocity a když se jimi řídí, umí žít," utrousila jen tak mezi řečí návod na štěstí, který často léta hledáme.

Čím to je, že se hlavně my ženy naprosto iracionálně uchylujeme k radám věštkyň, šarlatánek, numeroložek a kartářek? Zeptala jsem se jí. "Prostě si nevíme na některých životních křižovatkách rady a my vám napovíme, co se stane když se tou kterou cestou vydáte," odpověděla mi a já na to, že přece můžeme jít k psycholožce, jejíž vzdělání má alespoň logiku.

Kartám nic vysvětlovat nemusíte

Jenomže u psycholožky je každá pomoc na dlouhé lokte. Strávíte tam spousty hodin a vyprávíte a vyprávíte a to je právě to, co se nám kolikrát nechce. Co nás trápí vylíčíme spíš kamarádce, která nás zná. Nevím, jak vám, ale mně se nechce do podrobných rozborů nepříjemností s někým, koho vidím poprvé v životě a ještě přitom kouká na hodinky, zda mám ještě zaplaceno.

Kartářce nic vysvětlovat nemusíte. Řeknete jen problém a příčiny i řešení hned vidí v kartách. Je v tom i kus zábavy a dobrodružství. Snad všechny mé kamarádky už alespoň jednou v životě kartářku vyhledaly. A třeba Eva k nim chodí už 30 let.

"Jsou životní období, kdy člověk potřebuje poradit od někoho nestranného," vysvětlila mi. Většinou prý odpověď zná, ale z nějakého nepochopitelného důvodu si ji nechce připustit.

"Chci mít potvrzeno od někoho cizího, že věc se má opravdu tak, jak ji vnímám, i když ne vždy je příjemné slyšet pravdu. Často mě ale návštěva kartářky posunula kupředu, přiznala." Díky kartám se třeba dozvěděla, že manžel už se k ní nevrátí i to, že pozdější partner ji jen využívá.

Řešíme vztahy, chlapi prachy

Právě víra v neuchopitelné, nepochopitelné schopnosti věštců, smysl a pochopení pro intuici, jsou vlastní spíš nám ženám. Proto je zdaleka častěji navštěvujeme než muži, což mi ta moje kartářka také potvrdila. "Ženy se zpravidla ptají na vztahy, na partnera. Když už přijde muž, zajímá ho práce, peníze, byznys."

Lenka sice kartám nevěří, ale i ji zvědavost dostala. Sama jsem byla svědkem toho, jak mi  bezprostředně po výkladu s rozzářenýma očima vysvětlovala, co teď musí udělat, protože její problém prý dobře dopadne. Andrea se s kartami chodí radit snad co týden a tak bych mohla ve výčtu věštbychtivých kamarádek pokračovat.

Říká se, že karty nelžou. "Jasně vystihnou vaši momentální situaci," tvrdí Eva a dodává, že to, zda se podle nich pak člověk řídí nebo ne, je jeho soukromá věc. Kartářky jsou podle ní psycholožky i terapeutky zároveň, které s podporou karet dokážou poradit v těžké životní situaci. "Nevím, jak je to možné, ale devadesát procent přepovědí se mi vždy vyplní," přiznala se mi.

Skepse nebo zvědavost?

Já jsem v porovnání s kamarádkami k záhadné službě tajemných žen zřejmě spíš skeptičtější, ale ne zase úplně radikální. Své kartářce jsem řekla, že se věštění bojím asi hlavně proto, že se nechci dozvědět nic nepříjemného, protože ještě nemám chuť jít skočit z mostu a nejsem si jista, jestli bych ji u karářky nedostala, kdyby mě její výklad třeba rozhodil...

"Správná kartářka by vám nic špatného říct neměla," ujistila mě, ale i tak mě obavy neopustily, protože od pohledu správnou čarodějku nepoznám. Nicméně tarot, runy, kyvadlo, čísla, čtení z ruky, karty, kávová sedlina... všechny ty věštecké prostředky mě spolu s výkladem opravdových čarodějek nepřestávají fascinovat.

Jak to máte s kartářkami a nejrůznějšími věštkyněmi vy?



Komentáře provozovány na systému Disqus