Nejkrásnější věk dětí? Nic takového, skvělé jsou pořád

Bára pro Superbaba.cz, středa 4. července 2012  22:19

Vdávala jsem se ve 23 a první dítě – dcera – se mi narodilo ve 30. Dnes je to normální, že ženy mají první dítě dlouho po třicítce. Za mě to normální nebylo. Ze všech stran jsme s manželem slyšeli, proč nemáme děti a kdy je mít budeme a tak pořád dokola. Jenže my je ještě nechtěli.

Když na mě přišly mateřské pudy (naštěstí ty otcovské přišly i na manžela), nemohla jsem „dospat“, aby už mé první dítě bylo konečně na světě. Narodila se nám krásná holčička a já byla šťastná, že jsem máma. V nazdobeném kočárku jsem pyšně vozila své první dítě. A říkala jsem si, že teď je to nejkrásnější období mého dítěte. Je zdravé, krásné, maličké a bezbranné, jako malá panenka na hraní.

Dceruška rostla, začala lézt, pak se posadila, postavila a vyzkoušela první krůčky. Bylo jí jen něco málo přes rok. Pořád byla roztomilá jako panenka a my byli šťastní rodiče. Říkala jsem si, že dítě právě ve věku kolem jednoho roku je nejskvělejší. Právě teď prožívám ten nejkrásnější věk svého dítěte.

Když byly Barunce tři roky, krásně mluvila, recitovala dětské říkanky a pronášela svá moudra, říkala jsem si, že právě teď je to opravdu nejlepší období mého dítěte. Bude trvat jen krátce, musím si ho co nejvíc užít. Bála jsem se okamžiku, až skončí.

Pak jsem potkala kamarádku, která měla dvě dcery. V době, kdy mé dceři byly zhruba ty tři roky, bylo jim tak deset a třináct let. Chlubila jsem se jí, jak skvělé období teď se svým dítětem prožívám, že děti ve věku tří let jsou úplně nejskvělejší a já mám zrovna to štěstí mít tříleté dítě.

Alena se mi smála a říkala, že ona také prožívá to nejskvělejší období svých dětí. Holky začínají být samostatné, jsou dobré kamarádky všechny tři a ona ve svých dcerách získává skvělé parťáky. Ani se nebojí puberty, která se u dcer začíná projevovat. Říkala, že se na ni těší a těší se i na to, až jí holky představí své kluky, těší se na jejich svatbu i na vnoučata.

Tenkrát jsem se na Alenu dívala tak trochu podezíravě. Dnes jí dávám za pravdu. S dcerou máme za sebou pubertu, taneční, prvního kluka i maturitu. A všechno jsem prožívala s ní a pokaždé jsem si říkala, že zrovna teď je to nejlepší období mého dítěte. Už mnoho let ji beru jako rovnocenného partnera. Naštěstí jsem nezažila to, co mnohé matky, které se se svými dcerami v určitém období nesnesou.

To nejskvělejší období dítěte je to, které zrovna se svým dítětem prožíváme. I já se už těším, až budu babičkou a budu znovu se svým vnoučkem prožívat nejkrásnější období jeho života.



Komentáře provozovány na systému Disqus