Fyzioterapeutka: nohy ujdou, ruce průser!

Markéta pro Superbaba.cz, čtvrtek 31. května 2012  0:48

Záda mám léta zatuhlá. A paradoxně ve chvíli, kdy jsem se dokopala ke cvičení a snažila se je rozhýbat a svaly posílit, začala bolet ještě víc. K fyzioterapeutce jsem šla už s tím, že: dostanu vyhubováno, že necvičím, že mám zkrácené a chabé prsní svaly, trapézové zatuhlé. Skutečnost byla ještě horší.

 

 
Diagnostická metoda Mauální fyzioterapeutická korekce trvá u vedoucí fyzioterapeutky Gabriely Sechovské v pražském ORPcentru zhruba hodinu a stojí 1000,- Kč.

Když už jsem se po pár dnech vůbec přinutila někam jít, rozhodla jsem se, že si nechám stav svých svalových skupin posoudit komplexně pomocí manuální fyzioterapeutické korekce. Je to diagnostická metoda připomínající přístup celostní medicíny.

 

Bolel, spíš táhl, mě nějaký sval na zádech, ale terapeutka Gabriela Sechovská šla na na mé potíže od lesa. Po krátkém pohovoru jsme se navzájem přetahovaly v různých úhlech, podobně jako když se přetlačujete v páce, ale asi ve dvaceti nejrůznějších úhlech. Rukama i nohama jsem tlačila proti její ruce, zatímco a ona sledovala, zda dokážu její sílu udržet anebo zda - a jak rychle - podlehnu. Ruce se testují ve stoje, nohy vleže na břiše a na zádech.

Můj výkon si fyzioterapeutka zapisovala krok po kroku do počítačového programu, který nakonec vyhodnotil, jak jsem na tom. Upřímně, dost bídně. Nohy prý jakž takž, ruce průser. Doporučila mi vhodné masáže, cviky založené na vlastní váze těla. Vysvětlila mi, že zádové svaly bolí, protože jsou přetížené a já je zapojuji na pomoc pokaždé, když jiné svalové skupiny selhávají.

Zároveň spolu s funkčností mých svalových skupin jsem se dozvěděla, které klouby jak namahám a proč i které orgány mohou být víc zatíženy. Jako bonus jsme probíraly také psychické dispozice, o nichž Gábině program také leccos napověděl.

A výsledek? Věděla jsem předem, že ruce mám slabé, ale zjistila, že svaly na nich prakticky nemám žádné. Nějaký pohyb, přiměřené cvičení, že bude nutné a nemine mě, chci-li si další padesátku života užít. A to rozhodně chci, takže návštěva u fyzioterapeutky zafungovala. Určitě jako velká motivace.



Komentáře provozovány na systému Disqus