Pět zásadních vlastností podprsenky, která drží a netlačí

Markéta pro Superbaba.cz, neděle 5. srpna 2012  23:38

Už léta si automaticky kupujete stejnou velikost podprsenky a ani ve snu by vás nenapadlo, že je špatná. Kostice tlačí, zařezávají se ramínka, prsa pod rameny vytékají. To je přece normální, říkáte si, stejně jako 80% Češek a "kšíry" odhazujete sotva jste z práce doma. Ideální podprsenka by vám přitom neměla nijak vadit. Jak si vybrat tu pravou?

1. Obvod

Linie zadní části podprsenky se zapínáním musí tvořit pravý úhel s lokty a být uprostřed zad, ne níž ani výš. Pokud prsa sahají níž, než je spodní obvod podprsenky, neposkytuje vám takové prádlo potřebnou oporu, proto sáhněte raději po menším obvodu. Dost možná také ruku v ruce s tím potřebujete i větší košíček a upravit ramínka.

Při zkoušení zapínejte podprsenku na nejvzdálenější háček, tedy na nejvolnější možnou variantu. Tak musíte cítit, že prádlo pevně sedí. Zapnete-li totiž novou podprsenku na háček nejtěsnější, může vás sice v tu chvíli prádlo sedět, ale nošením a praním se pevnost opotřebí, povolí a obvod už nepůjde zmenši, protože nebude kam zapínat.

Podprsenka by měla stále sedět na svém místě, i když zvednete ruce, předkloníte, či budete dělat další pohyby. Pokud při předklonu ňadra vypadávají, máte pravděpodobně malý košíček a pokud se zvednutýma rukama vespod pod kosticemi vylézají a ta nebo zadní díl se sunou vzhůru, potřebujete menší obvod nebo větší košíček.

Práva tu chybu často dělají ženy s malými ňadry. Podprsenky s větším obvodem než potřebují jsou jim pohodlné a nevnímají potřebu, že by prsa potřebovaly víc podpírat. Kdyby si ale pořídily menší objem prádla, zjistí, že prsa vypadají lépe tvarovaná a dokonce možná i větší. Proto jim  specialisté v oboru radí, aby si kupovaly obvod klidně o 5 až 10 centimetrů menší, než si ve skutečnosti samy naměří. Mají-li tedy například pod prsy 75 cm, klidně nechť sáhnout po podprsence s obvodem 70 nebo klidně i 65.

Pokud se ale v nové podprsence nemůžete pořádně nadechnout a není to šokem z ceny za právě pořízený intimní kousek oblečení, máte zřejmě obvod příliš těsný.

2. Košíček

Odborníci se shodují, že většina z nás si kupuje košíček menší, než ve skutečnosti potřebujeme. Zřejmě snad toužíme po sexy žlábku, který nám menší košíčky sice skutečně zaručí a my, štěstím bez sebe, si už neuvědomíte, že namísto svou ňader máme čtyři. Malé košíčky totiž vytvoří efekt dvojitých prsou, kdy ta naše přetékají přes horní lem košíčků a pod hladkým tričkem se nehezky rýsují čtyři neforemné boule.

Samo o sobě je umění už to, si prso správně do košíčku uložit. Je třeba ho uchopit opačnou rukou ze strany, vyzvednou nahoru a jemně umístit. Košíček by se neměl krabatit, vrásnit či jinak deformovat. Pokud pozorujete deformaci jen na jeho špičce, pak byste zřejmě potřebovala košíček větší, aby ho prsa správně vyplnila.

Pokud patříte k většině žen a máte jedno ňadro o trochu menší než druhé, zkuste fintu: Větší ňadro uložte do košířku bradavkou dolů a menší naopak bradavkou nahoru, čímž se košíček podprsenky lépe vyplní a obě strany se opticky vyrovnají.

3. Tvar, střih

Pokud si chcete dopřát plnější ňadra a kupujete podprsenku i s prsy v ceně (vycpanou), jste zřejmě majitelkou menšího poprsí. Pro plnější tvary se totiž vycpané podprsenky nedoporučují a když už, tak leda na krátkou vyjímečnou příležitost. Efekt nebývá zrovna přirozený a kromě toho svůdný žlábek můžete mít i díky samotnému střihu. Plná ňadra i naducaná podprsenka se spolu totiž do bytečku pro vnady nevejdou. V předklonu hrozí, že umělé já to pravé bezmilosti vykopne z domova.

Stejná tragédie se může stát, pokud si majitelka výrazných vnad pořídí "balkonový" tvar podprsenky. V nich prsa sedí příliš nízko a při pohybu hledají kudy z takového "balkonu" uniknout. Plnější košíčky s vyšším okrajem zaručí v takovém případě pevnost tvaru a prsa sedí celkově výš.

4. Kostice

Aby byla podpora ideální, musí kostice košíčků přesně lemovat prso a končit až u podpažní jamky. Pokud je kratší či delší, nebude vám při nošení příjemná a pravděpodobně zaviní i otlaky. Pokud můžete pod kostici mezi prsy pohodlně vsunout dva až tři prsty, pak máte pravděpodobně malý košíček. Větší vnady totiž v malém košíčku tlačí podprsenku směrem od těla, a ta následně odstává.

5. Ramínka

Čím větší poprsí, tím širší musí mít podprsenka ramínka. Když si podprsenku sundáte, neměla by vám ňadra utéct pozdravit pupík, ale jen se lehce posunout. Pokud vnady skutečně oplýváte, dejte pozor, aby byla minimálně přední část ramínek z pevného, nikoliv elstického materiálu. Průžné ramínko se vytáhne a prsa skončí u pasu.

Ramínka přesto nejsou tím hlavním, co vaše poprsí drží. Nesou asi 30 procent váhy, zatímco většina závisí na obvodu prádla. Přesto odborníci nedoporučují velmi tenká ramínka ani majitelkám menších prsou. Čím tenčí, tím víc se totiž budou nepříjemně zařezávat.



Komentáře provozovány na systému Disqus