Ahoj Báro, náš intimní život? Pohoda, když přestanem srovnávat

Markéta pro Superbaba.cz, pondělí 27. srpna 2012  0:07

Dostal se mi do rukou průzkum mezi dvěma sty českými padesátnicemi, jichž se ptali na jejich intimní život. Překvapilo mě, že v našem věku padesát plus ho za důležitý považuje 71 procent žen a v druhé polovině šesté desítky už jen 57 procent. Za nás docela vysoké číslo, co? Přitom většina je s ním spokojena jen mírně a jen 17 procent velmi.

Výsledky výzkumu mě přiměly se v tom směru zamyslet sama nad sebou a musím sebekriticky přiznat, že patřím k té většině, k těm 55 procentům spokojených jen mírně. Ale proč jsem vlastně spokojená jen mírně?

A tak jsem šla běhat, protože, když běžím přiměřeně pomalým lážoplážo tempem, skvěle se u toho přemýšlí. Nepřišla jsem nakonec vlastně na nic až tak převratného: spokojená jsem trochu, protože srovnávám. Nejhezčí léta jsem v posteli zažívala mezi třicítkou a čtyřicítkou, no a oproti tomu jsem prostě teď spokojená jen mírně. Žádná tragédie. Po 25 letech manželství vlastně skvělý výsledek, který by třeba na mém místě jiná žena, která neměla třetí dekádu tak úžasnou jako já, vyhodnotila jako "spokojená velmi".

Moje aktuální hodnocení souvisí hodně s mým vlastním sebevědomím: na svůj věk vypadám sice docela dobře, ale nahota, na níž jsem bývala docela pyšná a líbila se sama sobě, prostě objektivně zmizela. Hodnotím se realisticky, čehož výsledkem je, že si nepřípadám neodolatelná jako dřív. Víc se stydím manžela svádět, protože už není až tak čím.

A co si budeme povídat, i manžel už je v letech a raději si dá dobře propečenou kachničku se zelím, než se třeba nedejbože ztrapnit, což se už taky párkrát přihodilo a mně to, na rozdíl od něj, vůbec nevadilo!

Kdyby přišel krásný, milý, ohleduplný a přitažlivý milenec a stál o mě (což je v konkurenci mladých krasavic pravděpodobné tak málo, jako že Česko zasáhne tsunami) odvážila bych se ukázat mu pneumatiku, celulitidu a prsa vhodná tak leda ke kojení vodníků z mostu, které jsem si po čtyřicítce pořídila? Svklékla bych se před ním? A kdyby jo, uměla bych si vůbec milování s někým takovým bez zábran užít? A kdyby i to jo: měla bych z něj jako nevěrnice radost a byla bych se sexem spokojená "velmi"? Jak se znám, tak těžko.

Takže už je mi jasné, že kdyby za mnou přišli z výzkumné agentury a ptali se mě na sex před tím, než jsem si srovnala myšlenky, zaškrtla bych stejně jako většina žen naší věkové skupiny: "spokojená mírně". Ale teď už bych odpověděla "velmi", stejně jako 17 procent dotázaných dam, které vůbec nemusí být žádné sexuální přebornice, ale prostě jen ženy moudré.

Umím si dokonce představit i to, že přijde čas, kdy budeme s manželem na téma sex jen vtipkovat, a přesto oba pro výzkumné sociologické agentury zůstaneme ve škatulce velmi spokojených respondentů. Maximálně nám totiž bude vyhovovat, že žádný sex už není.

Co Ty? No schválně, to jsem na Tebe zvědavá a očekávám maximální upřímnost! :-)

Dopis Báry: Psaní mě nabíjí



Komentáře provozovány na systému Disqus