Kdy k obvoďákovi, na gyndu, zubaři nebo na mamograf? Na co máme nárok

pro Superbaba.cz, neděle 26. srpna 2012  0:12

Ženy o své zdraví pečují zodpovědněji než muži. Mají také lepší povědomí o tom, na jaká vyšetření a kdy vzniká nárok, poctivěji na takové kontroly chodí a také se méně bojí nepříjemných vyšetření. Navíc jejich starost o vlastní zdraví roste s věkem. Takové závěry vyplynuly z nedávného průzkumu společnosti Factum Invenio.

Téměř 75 procent z dotázaných žen ví, že na pravidelnou prohlídku ke gynekologovi by se měly dostavit jednou ročně. Dalších 22 procent žen si dokonce myslí, že mají nárok chodit častěji. Většina žen také gynekologa pravidelně opravdu navštěvuje, 30 procent z nich dokonce absolvuje vyšetření častěji než jednou ročně. Ženy nad 45 let mají kromě toho jednou za dva roky nárok na mamografické vyšetření; přesnou informaci o frekvenci preventivních mamografických vyšetření má 71 procent žen v tomto věku.

Z výzkumu společnosti Factum Invenio, která pro Českou pojišťovnu oslovila na pět set obyvatel ČR ve věku 18-60, vyplynulo, že pravidelně chodíme pouze k zubaři a gynekologovi. K jiným lékařům jdeme většinou až v případě obtíží.

Zodpovědnost za vlastní zdraví roste také s věkem. Téměř 60 procent lidí starších 50 let nejenže v případě obtíží vyrazí ihned k lékaři, ale také poctivě dochází na většinu preventivních prohlídek (V případě mladé generace do 30 let věku je to necelých 40 procent).

Češi si význam prevence uvědomují, ale zdaleka ne všichni vědí, na co a jak často máme nárok. Že k praktickému lékaři můžeme jedenkrát za dva roky, ví pouze 29 procent dotázaných, mnozí si ale dokonce myslí, že častěji. Dva z pěti lidí naopak ordinaci během dvou let nenavštíví ani jednou.

Na zubní prohlídku můžeme dvakrát ročně. „Polovina lidí správně uvedla, že nárok na prohlídku chrupu vzniká jednou za půl roku. Prohlídky u zubaře absolvuje více než 90 procent Čechů, ale pouze 50 procent lidí chodí k zubaři poctivě jednou za půl roku,“ upřesňuje Martin Zemánek, ředitel Odboru životního pojištění České Pojišťovny, která výzkum financovala.

Nejméně se zajímáme o možné preventivní prohlídky u nepříjemných specializovaných vyšetření – endoskopie střev či vyšetření konečníku, která pomáhají odhalit ty nejzávažnější choroby. Na obě tato vyšetření má nárok každý občan starší 55 let, a to jednou za deset let. Možnosti vyšetření konečníku a střev však reálně využívá jen 25 - 30 procent těch, kteří na ně mají nárok. Navíc téměř polovina obyvatel nad 55 let vůbec netuší, že se může nechat zdarma vyšetřit.

„Na preventivní prohlídky bychom měli jít i v případě, že nás žádné zdravotní problémy netrápí. Pomohou totiž odhalit skryté signály vážnějšího onemocnění a co nejdříve začít s léčbou,“ upozorňuje lékař Tomáš Büchler z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice.



Komentáře provozovány na systému Disqus