Pět důvodů, proč se nebát menopauzy. Dá se skvěle užít

Markéta pro Superbaba.cz, pondělí 15. října 2012  23:41

Toho co nás může potkat po padesátce v souvislosti s menopauzou, je vážně hrůzostrašně dlouhý seznam. Reklama na zázračné preparáty, které nás mají od potíží zachránit, na nás útočí ze všech stran. A my jsme úplně zbytečně vyděšené. Menopauza má i řadu výhod!

S obavami čteme, že nám: zřídnou kosti, vypadají vlasy, umučí návaly s nočním pocením dohromady, naskáčí kila, svraští se a steče obličej, začneme se pomočovat, zhorší se nám zrak, trpět budou naše nehty, cévy i srdce, budeme nerudné, bez zájmu o sex a partner od nás uteče... Neexistují snad žádné dobré zprávy?

Přechod do klimakteria není tedy nic moc, ale je to pro zdravou ženu úplně normální fyziologický proces, který se dá bez hysterie vydržet. Není to nemoc, žádná tragédie, takže je čas si dobré zprávy připomenout.

1. Stav zdraví

Chtěly byste snad kupovat vložky a tampóny až do stovky, chánit se před otěhotněním, když už se spíš těšíte na vnoučata, či trpět dál pravidelnými migrénami? Přechod z období plodnosti do klimaktéria je v pořádku. Naopak kdyby nenastal, byl by to teprve důvod k panice. Normální a v pořádku jsou i některé průvodní stavy. Netřeba se děsit, jsou obvykle snesitelné i bez hysterie a nadoblačných výdajů za zázračné preparáty.

Existuje dokonce výzkum vědců z washingtonské univerzity a Střediska pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona, kteří na vzorku tisícovky žen mezi 55 - 74 rokem zjistili, že ty z nás, které trápí návaly horka a další příznaky menopauzy, mají o polovinu nižší riziko, že v budoucnu onemocní rakovinou prsu.

2. Čas na sebe a koníčky

Pamatujete na dobu, kdy jste si nemohla dopřát ani vyležet chřipku? Popíjela jste coldrexy a přežívala den, protože děti potřebovaly přebalit, nakrmit, vyprat, na písek, do školky, ze školy, na kroužek a vy do práce...

Teď máte konečně na sebe daleko víc času, takže se už nemusíte odbývat. Odpočívejte, relaxujte, jděte se projít, potěšte se kinem, výstavou, jděte na víno s kamarádkami. Věnujte se i svým potížím, nenechte, aby vám zkazily den.

3. Čas na vztah

Nejedna hádka s partnerem se nejspíš dřív točila kolem výchovy dětí a domácnosti. Sami na sebe jste měli času pramálo. Pokud ty roky starostí váš vztah vydržel, hroty jsou obroušeny. Dětem už do života nemluvíte a co je doma náhle klidu!

Využijte volné chvíle k novým společným zážitkům. Budete se ještě potřebovat v dobrém i zlém a ve vzájemné shodě a s úsměvem se jde životem určitě snáz. Naše postoje i priority se mění a je čas si hýčkat své nejbližší.

4. Úlevný nadhled

Je osvobozující, když zjistíme, že "lepší už to nebude" a přestame štvát samy sebe za omlazujícími přípravky. Dvacítka, třicítka ani čtyřicítka už z nás nebude. A čert to vem, protože vy už víte, že nejdůležitější je úsměv a dobrá nálada. Spolu s upraveným, ale nikoliv přešitým či namalovaným zevnějškem je to to nejvíc, co pro sebe a své okolí můžete udělat.

Reklamám na vaše fyziologické potíže menopauzu doprovázející se v klidu můžete zasmát. Je vám totiž jasné, že nad všechny preparáty je zdravé jídlo, přiměřený pohyb a veselá mysl.

5. Sebevědomí

Klíčem vašeho úspěchu, který nepřichází dřív, než právě v době menopauzy, je, že vy už doopravdy dobře víte, co chcete, ale nepřestaly jste snít - což je koneckonců motto našeho webu pro superbaby.

Jste spokojená ve vlastní kůži, možná i díky duchovnu či esoterice, které váš rozum až donedávna posílal vytrvale ke všem čertům, se vám podařilo zharmonizovat tři pověstné pilíře ke štěstí: spokojenou rodinu, dobrou práci a zájmy, co vás baví a máte na ně konečně čas. A dost možná, že díky nalezené (či znovunalezené) sebedůvěře a sebeúctě, jste ani sex ještě nehodila s flintou do žita.



Komentáře provozovány na systému Disqus