Oblíbený jablečný koláč mého syna

Markéta pro Superbaba.cz, pondělí 21. května 2012  6:17

S vařením mají matky kříž. To vím dobře z vlastní zkušenosti. Děti totiž jedí nejraději pořád totéž a potvrzují mi to i kamarádky. Jedna do svého synka nedostane od malička zeleninu ani náhodou, druhý zas jí jen zeleninu a netkne se masa.

Moje děti už jsou velké a dokola těstoviny (dítě A s cukrem a tvarohem, dítě B s kečupem) už máme za sebou. Už se netrápím podvyživeným synem, který kolem deseti let vypadal jako malý Somálec a já vyvařovala jak o život a zkoušela (marně) buchtičky se šodó, rýžové nákypy, španělské ptáčky... a pokaždé skončila u zmíněných těstovin na dva způsoby.

I pečení koláčů, buchet a dortů se ustálilo na dvou oblíbených receptech. Jedno dítě miluje jablečný koláč, druhé obyčejný perník. Obojí už bych zvládla poslepu a když chci upéct něco jiného, ohrnují nosy a jím si to sama.

V koláči nesmí být ani rozinky ani ořechy, do perníku mám zakázáno dávat kakao. Už je to vážně nuda.

Nedávno jsem se pokusila mladšího synka "oblafnout", že jsem do jablek kromě cukru a skořice přidala trochu vanilkového cukru na ovonění. "Dneska se ti ten koláč, mami, nějak nepoved," prohlásil při snídani, a tak jsem se vrátila k jeho oblíbenému receptu, který mám od své mámy a ta od kolegy v práci, podle jehož příjmení jsme si koláč pojmenovali "Tuč".

Suroviny:
20dkg polohrubé mouky
1/4 prášku do pečiva
špetka soli
1/8 Hery nebo másla
4 lžíce studené vody

Postup:
1. Na vále vypracujete hladké těsto, které rozdělíte na poloviny.
2. Vymažete koláčovou formu a vysypete ji hrubou moukou.
3. Troubu rozpálíte na 200 stupňů
4. Vyválíte placku a položíte s trochou zvedlými okraji na dno formy
5. Placku lehce posypete strouhankou, a na to nasypete nadrobno nakrájená jablka (cca 4 větší)
6. Jablka posypete cukrem a skořicí (můžete přidat rozinky, vlašské ořechy)
7. Z druhé poloviny těsta vyálíte druhou placku a položíte na jablka
8. Při okrajích přitisknete ke spodnímu těstu
9. Nahoře koláč propícháte vidličkou.
10. Pečete v troubě cca 30 minut do zlatova.

Tip: Koláč je vynikající teplý s vanilkovou zmrzlinou.

Co si oblíbila vaše rodina?



Komentáře provozovány na systému Disqus