Pět rad, jak se ještě chvíli vyhnout brýlím na blízko

mrk pro Superbaba.cz, čtvrtek 7. února 2013  23:32

Natahujete ruce, že už vám jejich délka pomalu nestačí a písmenka se vám před očima stále rozpadají. Vaše oční čočka je unavená, opotřebená a špatně doostřuje na blízko. Potkala vás presbyopie, neboli vetchozrakost. V civilizovaných zemích postihuje více než 90 procent populace ve věku nad 55 let.

Přečíst příbalové letáky u léků můžete jen s lupou a při dobrém světle, potíže vám dělají i návody na kosmetických přípravcích a lupu potřebujete i v potravinách, chcete-li nastudovat složení.

Oči se nám s věkem kazí jednak proto, že trávíme spoustu času v uzavřených prostorách s umělým světlem, bez pohybu a s pohledem zaostřeným do blízka. Naše zraková soustava je nepřetržitě v provozu, navíc všechny podněty přicházejí z krátké vzdálenosti. "Přirozený oční pohyb, který spočívá v přeostřování z blízka do dálky a zpět, oku za celý den prakticky nedopřejeme," říká Tomáš Brouček, specialista na oblast zlepšování zraku a péče o zrak.
 
Zrak šidíme také špatným jídelníčkem, pokud v něm chybí čerstvá zelenina a ovoce, které obsahují pro oči důležité minerály a vitamíny.

A do třetice nám zrak zhoršuje stres. Podle amerického psychologa Martina Sussmana se dlouhodobý stres, negativní přístup k sobě sama, naše postoje, názory a silné nepříjemné životní události otiskují do našeho zraku. V moderní západní civilizaci se však stresu vyhneme jen těžko, uvažuje psycholog. Proto je podle něj důležité naučit se negativní zážitky a pocity neukládat v našem těle a umět se jich efektivně zbavit.
 
Brýle jsou sice řešení, písmenka se vám hned zaostří, ale příčinu vetchozrakosti však nevyřeší. Naopak si co nevidět půjdete pro brýle ještě silnější, protože zrak se bude zhoršovat.
 
Pokud se chcete brýlím ještě vyhnout, měli byste na své oči myslet každý den, radí Tomáš Brouček a přidává následující rady:


1. Posilujte oční svaly

Dejte si asi 20 centimetrů před oči prst a podívejte se na něj. Pak se podívejte na něco do dálky za vaším prstem (obraz na zdi, strom v zahradě, atd). Střídejte pohled do dálky s pohledem do blízka. Zkuste udržet rytmus, volně dýchat a nezapomínat mrkat. Cvičte jeden až dvě minuty několikrát denně a po cvičení si vždy uvolněte zrak jak je popsáno v bodě 3.


2. Vyživujte zrakovou soustavu

Zrak je velkým spotřebitelem výživných látek. Mezi nejvýznamější z nich patří vitamín C, A, E, vápník, zinek, lutein, lycopen a zeaxantin. V praxi to znamená především dostatek zeleniny (ideálně v syrové podobě) a čerstvého ovoce. Pokud si nejste jisti, že vaše tělo dostává, co potřebuje, můžete občas sáhnout po kvalitním doplňku stravy specializovaném přímo na zrak.


3. Uvolňujte napětí ve zrakové soustavě

Zahřejte si dlaně třením o sebe, zavřete oči, utvořte z dlaní misky a přiložte je na oči tak, aby se očí nedotýkaly a zakrývaly světlo. Vnímejte pouze tmu a teplo z vašich dlaní. Lokty si můžete opřít o stůl, aby to bylo pohodlnější. Stačí jeden až dvě minuty a vaše oči se osvěží a zrelaxují. Dělejte toto jednoduché cvičení několikrát denně a určitě vždy po namáhavém dni.


4. Relaxujte

Zbavujte své tělo stresu a nechte ho odpočívat. Je už na vás, zda zvolíte odpočinek pasivní nebo aktivní. Důležité je nastolení vnitřního klidu a rovnováhy; zbavit se negativních zážitků a emocí uplynulého dne. Pomocníkem vám může být hudba, meditace, poyt v přírodě nebo třeba nesoutěživý sport. Dopřejte svému tělu každý den dostatek spánku.


5. Hýbejte se

Pohyb znamená okysličení organismu, což je pro zrak extrémně důležité. Najděte si během dne krátké pauzy, kdy se můžete zvednou ze židle, protáhnout a projít. Při cestě do práce a zpět vystupte o stanici dřív. Najděte si sport nebo koníčka, co bude vyžadovat pohyb. Máte-li psa, ujměte se jeho venčení a oběhněte s ním několik bloků.


Komentáře provozovány na systému Disqus