Milá Markéto, nevíš, kam se ztrácejí supertátové?

Bára pro Superbaba.cz, středa 24. dubna 2013  6:47

Už pár týdnů mi vrtá hlavou jeden zásadní problém. Možná mi ho pomůžeš vyřešit. Z mého okolí totiž mizí skvělí otcové, kteří byli léta vzorem těm méně skvělým.

Uvědomila jsem si to před pár dny, kdy jsem potkala známou, kterou jsem už delší dobu neviděla. Povídaly jsme si a ona se mi svěřila, že se rozvádí s manželem. Což o to, to by nebylo až tak zvláštní, vzhledem k tomu, že se dneska rozvádí pomalu každý. Co mě ale překvapilo, je vztah jejího muže k jejich dětem. Úplně o ně ztratil zájem. Přitom, jak jsem ho sama poznala, byl to takový supertáta. Děti pro něho byly vším.

Když praskly jeho nevěry, manželka podala žádost o rozvod. Pár týdnů, než se odstěhoval, ale s nimi ještě bydlel ve společném bytě. A v té době se radikálně změnil i jeho vztah k dětem. Nemluvil s nimi, nezajímaly ho. Starší dcera byla při mámě, navíc ho přistihla při nevěře, ale syn tátův nezájem nesl opravdu těžce. Otec dokázal dělat i takové věci, že si nakoupil pochoutky, které věděl, že děti milují, dal si je do lednice, jim zakázal se jich dotknout a pak je provokativně jedl před nimi.

Nakonec se odstěhoval. Je to několik měsíců, rozvod je v běhu a děti tátu celou dobu neviděly. Nevolá jim a synovi prý neodpovídá ani na esemesky.

Rozumíš tomu? Já tedy ne. Bohužel to není ojedinělý příklad otce, který se rozchodem se ženou rozejde i s dětmi. Kolem sebe takových otců mám mnohem víc. Stejný případ jsem před lety zažila i v rodině. Od sestřenice mého muže se manžel odstěhoval k jiné ženě. A podrž se, ta druhá bydlela ve stejném domě jako oni, jen o pár pater výš. Měli spolu taky dceru a syna. Holka byla už v pubertě, té odchod táty přišel svým způsobem docela vhod, přestaly buzerace, že se pořád někde toulá a neučí se. Ale malému bylo pět a na tátovi doslova visel. Ten ho měl taky moc rád, viděl se v něm a hodně se mu věnoval.

Jenže pak odešel, a i když bydlel o pět pater výš, po svých dětech ani nevzdechl. Navíc se začal starat o děti své přítelkyně a jeho vlastní ho vůbec nezajímaly. Sestřenice se nakonec odstěhovala, protože to pro ni a hlavně pro děti bylo neúnosné.

Nerozumím takovému chování. Jak je možné, že milující otec se dokáže změnit v bezcitného člověka? Rozvodem se ženou, kterou kdysi miloval, se rozvádí i s dětmi? Jenže krev není voda a hlavně děti za neshody mezi rodiči nemohou.

Milá Markéto, třeba mi pomůžeš najít odpověď. Moc se těším na Tvůj dopis. Pozdravuj své chlapy a brzy napiš.

Tvoje Bára

 

 



Komentáře provozovány na systému Disqus