Skvělá klasika: borůvkový koláč s drobenkou
Markéta pro Superbaba.cz, sobota 20. července 2013 12:45
Borůvkový koláč pro mě není jen lahůdka k jídlu, ale i vzpomínka na prázdniny, kdy jsme s babičkou a sourozenci vyráželi do lesa a do plecháčků sbírali litry borůvek. Koláč, knedlíky, anebo jen borůvky posypané cukrem nebo ještě rozmačkané se smetanou byly zaslouženou odměnou.
Tenhle koláč je výborný, protože solidní vrstvu borůvek drží vespod jen tenké těsto. Tak, jak to mám odjakživa nejraději.
Co na koláč potřebujete:
150g polohrubé mouky
1/4 kostky droždí
1/3 hrnku vlažného mléka
1 celé vejce
špetku soli
půl lžíce cukru
2 lžíce Hery
1 litr borůvek
Na drobenku: 4 lžíce cukru, 4 lžíce hrubé mouky, 1 lžící Hery
Postup:
1. Koláčovou formu vymažte kouskem Hery a vysypte hrubou moukou.
2. Ve vlažném mléce s trochou cukru nechte vzejít droždí.
3. Do mouky přidejte špetku soli, vmíchejte vejce a mléko s droždím a rozpuštěnou lžíci Hery.
4. Vymíchejte vařečkou, než je těsto hladké. Pak nechte kynout na teplém místě (např. v míse postavené v horké vodě - cca 20 minut)
5. Těsto rovnoměrně rozložte do vymazené koláčové formy.
6. Nasypte borůvky, pěkně do krajů a klidně je mírně vtlačte do těsta.
7. Cukr s Herou a hrubou moukou smíchejte na drobenku a nasypte na koláč.
8. Pečte v troubě vyhřáté předem tak na 200 stupňů cca 30 minut.
Fotogalerie