Podzimní lahůdka: dýňová polévka

Bára pro Superbaba.cz, 7. října 2013  12:13

Každý rok se těším na konec léta a začátek podzimu. Babí léto patří mezi má nejoblíbenější období v roce. Je také čas na sklizeň dýní. Už poněkolikáté na mě můj kamarád Petr myslí s úrodou z maminčiny zahrádky a od něho jsem získala i recept na úžasnou pochoutku – dýňovou polévku.

Na polévku potřebujeme:

  • dýni
  • sůl
  • máslo
  • vývar
  • smetanu
  • muškátový oříšek

Příprava polévky:

Dýni omyjeme a rozkrájíme na menší kousky. Není nutné ji loupat, stačí jen odkrojit stopku. Pokud jsou uvnitř velká jádra, vydloubneme je. Kousky poté naskládáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme zhruba 45 – 60 minut při teplotě kolem 150 stupňů. Cílem je, aby dýně změkla.

Připravíme si vývar – ideální je hovězí, ale pokud nemáme, stačí i bujón z kostky masoxu.  Změklé kousky dýně ponoříme do hrnce s vývarem. Nemusí ho být moc, stačí, aby kousky dýně byly ponořeny zhruba ze dvou třetin. Dýňová polévka má mít krémovou konzistenci. Naším cílem není, aby byla vodová. Zhruba půl až tři čtvrtě hodiny dýni ve vývaru provaříme.

Po vystydnutí vše promixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Dobrou chuť.



Komentáře provozovány na systému Disqus