Já víc než my a dalších 8 trendů, kam směřují partnerské vztahy

Markéta pro Superbaba.cz, čtvrtek 3. července 2014  17:42

Budeme se ještě častěji rozvádět, radit se s terapeuty a bydlet v oddělených bytech? Seznamovací agentura eDarling se snažila zjistit trend, kterým se ubírají naše partnerské vztahy.

Mezi mladší generací stále převládá touha najít si partnera na celý život, přeje si to 71 procent dotázaných a 80 procent mladších 30 let. Zato jen 28 procent je přesvědčených, že lidé budou v budoucnu žít celý život v jednom vztahu.

Nejméně svazku s jedním mužem na celý život věří skupina žen od padesáti let výše, které už si leccos prožily vědí své.

Zdá se, že svoboda, osobní nezávislost, rovnoprávnost, to jsou hodnoty, které budou v budoucnosti čím dál víc určovat kvalitu partnerských vztahů.

Lidé se budou méně vdávat/ženit, poroste oddělených domácností, ale také  počet životních partnerů. Psycholožka eDarlingu Dr. Wiebke Neberichová prohlašuje, že „vztahy na celý život se možná stanou minulostí a v budoucnu bude běžné mít několik krátkodobějších vztahů.“

Moderní vztahy a konflikt mezi „já“  a  „my“

Napětí mezi touhou po partnerském vztahu a naplňováním individuálních cílů je jeden z nejčastějcích konfliktů v současných vztazích. Z 26 procent těch, kteří by raději žili odděleně, je na prvním místě uveden jako důvod zachování osobní svobody. Uvedla ho takřka polovina dotázaných. Podle psycholožky je tento trend seberealizace jedním z nějčastějších důvodů párové terapie. „Tím, jak tlak na vztah roste díky komplexnějším individuálním potřebám, není překvapením, že se na odbornou párovou terapii obrací čím dál více párů.“

Vztahy v budoucnosti: 9 trendů

1. Vztah nebo seberealizace
Konflikt mezi potřebou stabilního vztahu a dosahováním individuálních cílů stále poroste.

2. Od vztahů z nutnosti k  „zážitkovému“ manželství
Vztahy a manželství byly původně založeny na potřebě přežít, kdy byl sdílený život provozován především pro budoucí ochranu. To se nyní výrazně proměnilo s tím, že žijeme čím dál nezávislější životy. Tento trend bude v budoucnu pokračovat.

3. Od životních partnerů k dočasným společníkům
Namísto jednoho vztahu na celý život budou vztahy v budoucnosti vystřídány více vážnými, exkluzivními vztahy.

4. Kvalita vztahů je čím dál důležitější
Nehledě na trend seberealizace bude kvalita pouta ve vztahu více a více důležitá.

5. Zmizí klišé ohledně věku nezadaných
V porovnání se současnými 20-30letými singles se budou nezadaní v budoucnosti vyskytovat ve všech věkových skupinách, protože lidé budou nezadaní v různých fázích svého života.

6.  Změna sociálních podmínek = lepší životní zkušenost
Spolu s nárůstem životních očekávání lidé čím dál více upřednostňují rozmanitost v rámci životních stylů. To znamená, že si více lidí bude užívat fáze, kdy jejich životní styl není závislý na protějšku.

7.  Nárůst párové terapie
Spolu s rostoucími požadavky a komplexicitou budoucích vztahů poroste i počet párů vyhledávajících odbornou pomoc psychologů a terapeutů.

8. Seznamování online se bude stále rozrůstat
Tabu ohledně seznámení přes internet se bude stále zmenšovat, čímž pádem bude akceptováno jako regulérní způsob hledání protějšku, stejně jako jiné, „tradiční“ způsoby seznamování.

9. Nárůst specifických požadavků na partnera
Specifika, kterými lidé určují, jak má jejch protějšek vypadat, budou narůstat spolu s podrobným seznamem požadavků na toho druhého. Takový seznam je již dnes využíván mnoha seznamkami, které se zaměřují na hledání lidí, co se k sobě co nejvíce hodí.



Komentáře provozovány na systému Disqus