Milá Markéto, nejde o to koho, ale proti komu budu volit

Bára pro Superbaba.cz, pondělí 21. ledna 2013  7:55

Díky moc za zajímavý dopis. Máš pravdu, některé matky opravdu nemají soudnost, když na facebook či kamkoliv jinam píší o svých dětech věci, které by si raději měly nechat pro sebe. Pochopitelně, až to jednou jejich děti zjistí, bude už pozdě.

Co mě ale děsí mnohem víc, než to, že děti se o sobě dočtou věci, které měly zůstat jen v rodinném kruhu, jsou intimní fotky dětí. Maminky se chlubí svými malými bumbrlíčky a vůbec jim nedochází, že o fotky nahých dětí je v jisté komunitě velký zájem. Sama jsem jednu známou upozornila, že by neměla zveřejňovat fotky své malé nahaté holčičky ve vaně. A ona se divila, proč by nemohla, vždyť její Mařenka je tak roztomilá a ty fotky jsou naprosto nevinné a neškodné. Jakékoliv zneužití, před kterým jsem ji varovala, jí přišlo scestné. No nic, komu není rady, tomu není pomoci… Viď?

Svůj poslední dopis jsi končila dotazem, jestli půjdu volit ve 2. kole prezidentských voleb. Má odpověď zní: "Ano, volit půjdu." Pokud by ses mne zeptala, koho budu volit, má odpověď by už nebyla, respektive už není, tak jednoznačná. Bohužel, ať dělám, co dělám, ani s jedním z kandidátů se ztotožnit nedokážu. I když, je pravda, že s jedním konkrétním se neztotožním, ani kdyby čert na koze jezdil. Znáš mě, takže určitě víš, který z nich je pro mě naprosto nepřijatelný. Ano, je to Miloš Zeman. Představa, že tento člověk reprezentuje mě (a vlastně celou naši zemi) v zahraničí, mě natolik děsí, že bych snad i zapřela, že jsem Češka. Asi bych i odhlásila televizi, aby se mi náhodou jeho kroutící se obličej neobjevil na obrazovce.

No, a pan kníže? Tak nějak mi nejde od srdce, že by mohl být naším prezidentem on. Proč? A to je ten kámen úrazu, já to prostě nedokážu definovat. Cítím, že ho jako prezidenta nechci. Ale, jak už jsem psala, „hodím ho do urny“, protože moje volba prezidenta je o tom, že nevolím jeho, ale volím proti tomu druhému.

Pro mě byl Pan Prezident Havel. Nikdy nezapomenu na tu euforii, když se jím stal. I když později udělal pár rozhodnutí, která jsem nevzala za své, ale byl to člověk, který měl charisma a díky kterému jsme mohli být hrdí, že jsme Češi.

I z Klause jsem byla docela dost dlouho nadšená a jeho extempore s perem v Chile mi dokonce bylo sympatické (akorát to nemusel dělat před kamerami :-)). Znáš mou vášeň pro propisky, takže jsem mu to odpustila – kdoví, jestli bych na jeho místě dokázala odolat :-). Mandle mi zvedl až ke konci svého prezidentování, kdy začal kolem sebe páchat jednu škodu za druhou. A taky si to u mě pořádně rozlil (a vlastně i celá jeho rodina) házením špíny právě na Karla Schwarzenberga.

A to je další věc, která mě deptá a znechucuje. Nedělám si iluze, že to je jinde jiné, nejsem žádná naivka, ostatně v mém věku by to už bylo na pováženou ;-). Ale mě prostě štve, jak se tahají nechutnosti, jak se hází špína na ostatní, jak se vede pomlouvačná kampaň jednoho kandidáta na druhého. To už by bylo na další dlouhé povídání a hlavně, mně se do něho ani nechce. Jsem pozitivní člověk, tak proč bych si měla kazit náladu jednou negativní myšlenkou za druhou?

Proto pro dnešek končím a těším se na Tvůj dopis. Napiš mi něco hezkého a milého.

Měj se fajn

Tvoje Bára

P.S. Jestli jseš zvědavá, koho jsem volila v 1. kole, tak Tě nebudu napínat. Byl to Vladimír Franz.

Dopis Markéty čtěte zde



Komentáře provozovány na systému Disqus