Bábovka z cukety se u nás stala favoritkou
Bára pro Superbaba.cz, pondělí 21. října 2013 9:31
Návdavkem k dýni, ze které se mi podařilo vytvořit fantastickou polévku, jsem dostala ještě cuketu. Obvykle ji zapékám třeba s mletým masem a sýrem, jenže na to neměl nikdo doma chuť.
Tak co s ní? K tomu, abych upekla bábovku, mě inspirovala kolegyně z redakce Bohunka, která přinesla výborný moučník z cukety. A bylo jasno. To upeču taky. Jenže jsme se jaksi zapomněly domluvit na receptu, takže jsem se nechala inspirovat internetem a vytvořila si recept vlastní. A od té doby kupuji cukety v Kauflandu a peču a peču…
Tady je :-)
Na cuketovou bábovku potřebujeme:
-
Cuketu (asi 400 gramů)
-
Polohrubou mouku (300 gramů)
-
Cukr moučku (180 gramů)
-
Vanilkový cukr
-
3 vejce
-
Olej (2 dcl)
-
Kakao (2 lžíce)
-
Prášek do pečiva
-
Jedlou sodu (cca 1 lžičku)
-
Mletou skořici (1/2 lžíce)
Příprava bábovky:
Nejdříve si očistěte cuketu (já ji vždy oloupu a vydlabu tvrdší jadérka), nastrouhejte ji nahrubo a odeberte 400 gramů (tedy to dělám spíš od oka). Nezapomeňte z ní vymačkat šťávu, ať to nemáte samou vodu.
Vejce, cukr moučkový i vanilkový rozšlehejte, přidejte olej, kakao, skořici, mouku s práškem do pečiva, sodu a nakonec cuketu. Všechno dobře promíchejte. Do vymazané a vysypané formy (já dávám přednost strouhance, miluju, jak křupe na upečeném těstě) těsto nalijte. No a nakonec ji šoupněte do trouby. Na kolik stupňů a jak dlouho bábovku péct vám neporadím. Mám vyzkoušeno, že ji stejně každý peče podle své trouby.
Pochopitelně úplně nakonec upečenou bábovku posypte moučkovým cukrem. Naposledy jsem ho smíchala i se skořicí a bylo to dokonalé.
Dobrou chuť.
Recept na skvělou dýňovou polévku najdete zde.