Milá Báro, jsme snad komparz v té absurdní reality šou?

Píšu Ti s tentokrát s prosíkem. Nevím, jestli jde už o demenci, ale připadám si jak v Havlově hře. Nějak mi začínají televizní seriály splývat se skutečností. Valí se na mě jedna absurdní zápletka za druhou, všechny tak neuvěřitelné, že mě občas napadne, co si na nás asi ještě autor vymyslí.

více

Skvělá klasika: borůvkový koláč s drobenkou

Borůvkový koláč pro mě není jen lahůdka k jídlu, ale i vzpomínka na prázdniny, kdy jsme s babičkou a sourozenci vyráželi do lesa a do plecháčků sbírali litry borůvek. Koláč, knedlíky, anebo jen borůvky posypané cukrem nebo ještě rozmačkané se smetanou byly zaslouženou odměnou.

více

Výborný a jednoduchý tvarohový koláč

Cokoliv s tvarohem se u nás doma nejí, jenže kamarádka v rekonvalescenci si právě něco takového přála. Byla jsem namydlená, protože receptů na sladkosti s jablky, povidly, mákem, krémem, marmeládou, švestkami, rybízem, rebarborou...,jakož i na bábovky a perníky mám doma dost, ale s tvarohem nic. A tak jsem hledala až našla něco neuvěřitelně jednoduchého a dobrého.

více

Povídka: Jen ty a já

Pondělí ráno. Dům ztichl, poslední opozdilci odešli za svými povinnostmi. I ta neustále dupající a řvoucí dvojčata ze třetího patra odvlekla matka do školky. Pro Kitty právě začala nejkrásnější chvíle z celého týdne. Všude klid a ticho, ne jako o víkendu, kdy její pohodu ruší zvuky z okolních bytů. Líně se protáhla, zívla a snažila se zavrtat ještě hlouběji do peřiny, ze které bylo stále cítit tělesné teplo její Míny.

více

Povídka: Sousedky

Bolest Marii probudila. Klimbala v křesle u televize, a jak se malinko pohnula, kyčlí jí projelo známé nepříjemné bodnutí. Namáhavě se zvedla a šla si do kuchyňky pro prášek. Dnes už třetí. Snažila se na to nemyslet, ale věděla, že operace je nevyhnutelná.

více

Mámo, kup mi psa

Jistě jste to již sami poznali na vlastní kůži. Děti milují zvířata a nedají pokoj, dokud jim nepořídíte alespoň křečka nebo morče. A vy pak tajně doufáte, že tohle malé nenáročné stvoření ukojí jejich touhu po němé tváři. Nejinak tomu bylo i u nás. I přesto, že syn odmalička toužil po psovi, nepodlehli jsme a koupili mu křečka. A aby to dceři nebylo líto, dalšího dostala i ona.

více

Nabízím plechovou krabici od knoflíků. Zn.: budu ji navštěvovat

Jako dítě jsem milovala plechovou krabici velkou asi jako sešit a hlubokou ne víc než na délku palce. Byla už dost oprýskaná a ohmataná, víko se odklápělo přes dva panty. Patřila babičce, která do ní schovávala všelijaké knoflíky obyčejné i zdobené, různobarevné, obrovské i malé bílé, jaké bývají na košilích.

více

Když mě něco baví, dělám to. Fotím klidně jen mobilem

Ráda se s vámi podělím o záběry, jimž jsem o Vánocích nemohla odolat. Dramatické mraky, inspirující křišťálový mráz, který do louží vykreslil bezděčně ryby i rybičky, mlha, snažící se cudně zakrýt to, co slunce pronikavě rentgenuje, kapky jara, které na větvičky v prosinci ještě nepatří nebo světlo na horizontu kolejí, které dává naději naší cestě novým rokem... Užijte si to!

více

50 odstínů šedi? Jako umění nuda, jako porno proč ne

O románu 50 odstínů šedi jste už nejspíš slyšely: kamarádky bestseller Eriky Leonardové, píšící pod pseudonymem E. L. James hltají, recenzenti strhávají. Šest set stran rozhodně odrazuje, ale nakonec na ně obvykle postačí jeden sychravý víkend.

více

Už pár let si plníme svůj sen aneb Dámské jízdy po Evropě

To, že nám je 50, 60 či více, neznamená, že bychom se měly někam schovat a nepřekážet. Konečně přišla doba, kdy je třeba si taky trochu užívat. Už několik let si každé léto plním jeden svůj velký sen. A věřím, že ho plním i své mámě. Cestujeme totiž po evropských velkoměstech. Říká se do třetice všeho dobrého. Tou třetí do party je moje dcera.

více