Máma se zabila a Patrik už nebude vypadat jako jelen

Máma umřela. Nečekaně. Marcela se na několik dní zabrala do modelování její sochy, vybavovala si z paměti rysy jejího obličeje, jak si je při posledním obědě vryla do paměti. A když jí po několika dnech volala, máma nebrala telefon.

více

Marcela by si chtěla do svých snů pustit i mámu

Oběd dopadl jako vždycky. Máma vyzvídala, co je nového a Marcela neměla chuť vzpomínat na použitelné události, které se v uplynulých dnech staly, protože jí žádné takové prostě v hlavě neutkvěly. Nebude přece mámě vyprávět, že Patrik už je skoro jelen a právě prožívá svou první říji.

více

Co se s Marcelou děje mezi bděním a snem

Když nemohla Marcela usnout, zkoušela si představovat nejrůznější příjemné situace, které zažila, nebo by zažít chtěla a pozorovala, co tyhle sny dělají s jejím tělem uvnitř. Jak vzala Daniela na Šumavě na houby. Hřiby tenkrát trhaly zem. Marcela se kochala jejich vůní očima fixovala malebná zátiší. S touhle vzpomínkou se ale jako blesk střetla zraňující přítomnost: Daniela ztratila, domů se nevrátí.

více

Jak vyléčit závislost?

Chuť vymodelovat sochu psa přivedla Marcelu, navzdory předsevzetí se už do bytu nevrátit, zpátky domů, kde jedna z místností sloužila jako ateliér. Daniel stál na ulici pod oknem obývacího pokoje, tam, kde ho opustila, ale asi nějaký kolemjdoucí ho otočil, takže se teď předváděl v plné kráse.

více

Sochařka Marcela by se ráda změnila

Ještě štěstí, že Marcela bydlela v přízemí. Když se i s Danem v náručí svezla z parapetu na chodník, nic se jim nestalo. Sochu věčně naštvaného oblíbence postavila vedle okna. Slušelo mu to, i když se mračil.

více

Rozhodnutí neznámé sochařky

Marcela narazila ramenem do sochy. Měla už léta tři uprostřed obýváku a stávalo se jí to docela často. Někdy si s nima povídala, jindy je ignorovala a sem tam se střetly. Tentokrát to byl Daniel, kdo jí schválně zkřížil cestu. "Už zase?" Vyštěkla na něj a držela si naraženou ruku. Poslední dobou si ho přitom vůbec nevšímala, Nemluvila na něj, a přesto jí ubližoval ze všech nejvíc.

více

Dopis pro Báru: Nemusejí se dít jen velké věci

Milá Báro, mám dovolenou, užívám si, že už po letech konečně nemusím vymýšlet program ani pečovat o nikoho jiného než sama o sebe. Krásný čas!

více

Bábovka z cukety se u nás stala favoritkou

Návdavkem k dýni, ze které se mi podařilo vytvořit fantastickou polévku, jsem dostala ještě cuketu. Obvykle ji zapékám třeba s mletým masem a sýrem, jenže na to neměl nikdo doma chuť.

více

Podzimní lahůdka: dýňová polévka

Každý rok se těším na konec léta a začátek podzimu. Babí léto patří mezi má nejoblíbenější období v roce. Je také čas na sklizeň dýní. Už poněkolikáté na mě můj kamarád Petr myslí s úrodou z maminčiny zahrádky a od něho jsem získala i recept na úžasnou pochoutku – dýňovou polévku.

více

Povídka: Život po životě

„První!“ „Druhý! Tak to bylo o fous, kámo.“ „Sem ti říkal – drž se mě a máš to v kapse. Ale konec řečí, teď do práce!“

více